×

CRO RACE OVE GODINE PRVI PUT PROLAZI I OTOCIMA

Ponedjeljak, 13. Ožujak 2023  |   Grad Novalja  |   437

Osmo izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race ove godine dolazi i na otoke. Današnjim potpisivanjem sporazuma o suradnji između organizatora utrke i Grada Novalje, Novalja na otoku Pagu postala je tako prvi otočni cilj CRO Racea. Osim Paga, biciklisti će voziti i po otoku Krku koji će kao domaćin ugostiti start pete etape i tako postati prvi otočni domaćin u povijesti utrke.

Ovogodišnja utrka održat će se od 26. rujna do 1. listopada2023. godine. Vrhunsko sportsko događanje koje kroz šest etapa natjecanja prolazi kroz cijelu Hrvatsku okuplja svjetske bicikliste i timove iz kategorija UCI World Teams, UCI Pro Teams i UCI Continental Teams.

I ove će godine u ukupno više od tisuću kilometara, koje će biciklisti odvoziti natječući se za pobjednika CRO Race-a, gledatelji diljem svijeta imati priliku vidjeti neke od najljepših dijelova naše države jer se utrka prikazuje na šest kontinenata, u više od 190 država. A kvalitete neće nedostajati ni u sportskom dijelu – očekuju se nastupi nekoliko najboljih svjetskih timova iz kategorije UCI World Teams. Zvučna imena nastupala su i dosad na CRO Race-u pa je tako prošle godine pobjeda za dlaku izmaknula pobjedniku Tour de Francea 2022., Dancu Jonasu Vingegaardu. U ovogodišnjem izdanju publiku opet očekuju najpoznatija imena iz svijeta biciklizma, od kojih se dio redovno natječe na najvećim svjetskim natjecanjima.

CRO Race poseban je po tome što Hrvatsku pretvara u sportsku arenu jer utrka prolazi kroz svakodnevne životne koridore, ulazeći u gradove, prolazeći kroz sela, nacionalne parkove, parkove prirode, pokazujući ono najbolje od mora i kontinenta. Utrka se odvija na hrvatskim cestama, otvorena je za publiku, a dodatno je uzbuđenje za gledatelje bliski kontakt s natjecateljima. To je specifičnost ovakvih događanja, koji osim sportske izvrsnosti Hrvatskoj donose još jednu važnu vrijednost – promociju zemlje kao poželjne turističke destinacije, a naglašava se i njen ogroman potencijal u sferi ciklo turizma.

Zato je važan novi moment utrke CRO Race, koja će prvi put zaći i na hrvatske otoke i poslati u svijet prekrasne kadrove s Paga i Krka. „Današnje potpisivanje sporazuma u suradnji s novim destinacijskim partnerom utrke CRO Race, Gradom Novaljom, dokaz je rasta i razvoja utrke. Ujedno pokazuje kako gradovi prepoznaju ovo međunarodno natjecanje kao izvrsnu platformu za vlastitu promociju na svjetskoj razini te prihvaćajući domaćinstvo utrke dobivaju vrijedan dodatni sadržaj za sebe i svoje goste. Ponosan sam što CRO Race napokon dolazi i na naše otoke koji će dodatno pokazati koliko je zapravo Hrvatska raznolika u svojoj ljepoti“, izjavio je Vladimir Miholjević, direktor utrke CRO Race.

Uz Vladimira Miholjevića sporazum o suradnji potpisali su gradonačelnik Grada Novalje i predsjednik Turističke zajednice Grada Novalje Ivan Dabo te direktorica TZ Grada Novalje Marina Šćiran Rizner.

„Sudjelovanje Grada Novalje kao prve otočne destinacije u svjetskoj klasi biciklističke sportske arene za nas predstavlja veliko postignuće u pozicioniranju sporta kroz turističku lepezu destinacije. U narednom petogodišnjem razdoblju cilj nam je putem ovakvih događanja pozicionirati Novalju kao destinaciju aktivnog turizma, ali i potaknuti sve sudionike na praćenje svjetskih turističkih trendova i sudjelovanje u njima. Uključivanje Novalje u niz svjetskih turističkih destinacija koje prepoznaju važnost partnerstva na vrhunskim sportskim događanjima podudara se s obilježavanjem 30.obljetnice ponovne uspostave jedinice lokalne samouprave i 70 godina organiziranog bavljenja turizmom“, rekao je gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.

„Čast nam je biti domaćinom treće etape ove etablirane svjetske biciklističke utrke, a ujedno snažnog promotivnog kanala naše zemlje i destinacije. Vjerujem da smo dugogodišnjim radom na poticanju aktivnog i sportskog turizma u Novalji uspjeli stvoriti nove konture i pravce turističkog razvoja, a da je ova utrka kruna zajedničkog djelovanja i strateškog promišljanja svih dionika zajednice“, naglasila je direktorica TZ Grada Novalje Marina Šćiran Rizner.

Time su započele pripreme za CRO Race 2023., a prema najavama organizatora očekuje se najbolje izdanje dosad.
Galerija slika:

Podijeli:  


Top