×

Predstavljanje knjige Milana Sijerkovića

Srijeda, 29 Ožujak 2017  |   Gradska knjižnica  |   48

Povodom izdanja svoje najnovije knjige naslova „Novaljski štajuni-vjetrovi, bonace i ragani“ ogranak Matice hrvatske Novalja, organizirao je u utorak 28.travnja, književnu večer u čitaonici Gradske knjižnice Novalja. Autor ove zanimljive stručno-popularne knjige o Novalji i njezinoj okolici, a šire gledano i o otoku Pagu kao cjelini, je svima nam poznati meterolog gospodin Milan Sijerković.


Knjigu su predstavili, svatko u svom domenu, Dražen Peranić nekadašnji predsjednik Ogranka i idejni začetnik knjige, profesor Ratimir Škunca njen urednik i lektor te Aleksij Škunca predsjednik ogranka Matice hrvatske u Novalji.


Knjiga se stvarala i rasla kroz niz godina i orginalana je po svojoj temi. Naime ona je pisana u pripovijestima, a time je pristupačnija i široj publici. Autor je također upoznao slušateljstvo sa znanstvenom i stručnom stranom knjige, te koje je istraživanje proveo da bi došao do potrebnih podataka o metereološkim mjerenjima na otoku Pagu. Sam pristup i priča gospodina Sijerkovića bila u njegovom vedrom i šarmantnom stilu, koji nam je svima poznat s Metereoloških prognoza Dnevnika HRT-a.


Urednik profesor Ratirmir Škunca upoznao je publiku sa stilskim i poetskim djelovima knjige, naglašavajući njenu jezičnu profinjenost i narativno bogatstvo autorovog izražaja. Osim znanstvenog djela pretraživanja samih metereoloških zabilježbi kišomjera (metereološki mjerač padalina), autor gospodin Sijerković potrudio se prikupiti narodne izreke o vremenskim prilikama na području Novalje.


Svojom orginalnom vokalnom izvedbom od nekoliko pjesama novaljska klapa „ Čeprlji“ obogatila je kjiževnu večer i dala joj miris mora i dah vjetra otočkog života.


Publika je na kraju večeri imala prilike uz kupnju knjige, s promotivnom cijenom, dobiti i autorov autogram s posvetom! Za zainteresirane, knjiga će biti u prodaji ovih dana u Gradskoj knjižnici Novalja.foto: A.D.Kirin
Galerija slika:

Podijeli:  


Top