×

Zubovići za Pag - svečano otvorenje gušterni

Utorak, 28 Kolovoz 2018  |   Grad Novalja  |   186

“Zubovići za Pag, za bolje sutra na otoku od kamena” naziv je projekta udruge Veli Škoj Zubovići kojega je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U razdoblju provedbe projekta, od 31. listopada 2017. do 01. rujna 2018. godine, obavljale su se aktivnosti određene projektom. U okviru projekta očišćene su i uređene tri gušterne u Zubovićima: kamene ljepotice pune života Mul, Rivina i Greda dobile su novo kameno ruho. Riješio se sigurnosni i ekološki problem, a gušterne su opet postale mjesto susreta i druženja. Tako je u travnju, na gušterni na mulu održana radionica izrade vršica i tradicijskih vunenih predmeta i suvenira. Radionicu izrade vršica vodio je Ivan Zubović, dok je radionicu izrade vunenih predmeta vodila Marija Zubović. Održavanjem radionica, na kojima je sudjelovao veliki broj djece, nastoje se očuvati tradicijski običaji i prenijeti na mlađe generacije. Plan Udruge je i nastaviti s radionicama i po završetku projekta. U aktivnosti vezane za provedbu projekta bili su uključeni volonteri udruge Veli škoj Zubovići, djeca područne škole A.G. Matoš i drugih škola, te lokalni stanovnici koji su se rado odazvali akcijama čišćenja i uređenja gušterni.


Završni događaj navedenog projekta uključuje i svečano otvaranje gušterni. S obzirom na dislociranost lokacija, svečano otvorenje održat će se na gušterni na Mulu. Kasnije su svi pozvani da prošetaju do Rivine i na Gredu. Pozivamo sve da nam se pridruže na Mulu, u četvrtak 30.08. u 19.00 sati. Predstavit ćemo projekt i zajedno porazgovarati o daljnjim aktivnostima i mogućnostima uređenja mjesta. Pozivamo i dječicu da dođu u velikom broju te da sudjeluju na zanimljivoj likovnoj radionici „Ča je to gušterna?“. Njihovi radovi bit će izloženi i predstavljeni u izvješću MRRFEU.


Voditeljica projekta, Ivana Zubović: „U ime udruge Veli Škoj Zubovići zahvaljujemo se partnerima projekta Gradu Novalja i TZ Grada Novalje. Zahvaljujemo se i voditeljima radionica, svim sudionicima i članovima udruge Veli Škoj Zubovići koji su svoje slobodno vrijeme nesebično odvajali za uređenje našega mista.“
Podijeli:  


Top