Priopćenje Stožera civilne zaštite Grada Novalje od 25.08.

Utorak, 25. Kolovoz 2020  |   Grad Novalja  |   209

Dana 25. kolovoza 2020. g. održana je sjednica Stožera civilne zaštite Grada Novalje na kojoj je načelnik Stožera dao izvještaj o trenutnom stanju vezano za virus COVID-19 na području Grada Novalje.

Od četvrtka, 20. kolovoza do nedjelje 23. kolovoza 2020. g. u COVID ambulanti u Novalji testirano je 50 osoba. Pozitivne su bile tri osobe s područja Grada Novalje (sa blažim simptomima).

Uključujući ove tri pozitivne osobe, na području Grada Novalje trenutno imamo devet aktivnih slučajeva zaraze virusom COVID-19 osoba koje imaju prebivalište na području Grada Novalje, te četiri osobe koje nemaju prebivalište. Na današnji dan, mjera samoizolacije propisana je 21 osobi.

S obzirom na događanja koja su se prošli tjedan održavala u zoni Zrće, Stožer civilne zaštite Grada Novalje daje slijedeće objašnjenje:
19. kolovoza 2020.g. (četvrtak) u 12,48 sati ispred Stožera civilne zaštite Grada Novalje upućen je dopis putem e-maila Nacionalnom stožeru sa detaljnim podacima o planiranom događanju Awake festivala u zoni Zrće i zatražena je pomoć. Nacionalni stožer je obaviješten da se organizatori ne pridržavaju protuepidemijskih mjera odnosno da nisu postupali sukladno Odluci o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 (NN 80/2020). Organizatori nisu prijavili teritorijalno nadležnoj službi Ravnateljstva civilne zaštite (putem elektroničke pošte županijskog centra 112) obavijest o održavanju okupljanja, niti su isto prijavili policijskoj postaji Novalja sukladno Zakonu o javnom okupljanju.

Ovim putem Stožer civilne zaštite Grada Novalje ograđuje se od tih događaja koji su negativno utjecali na ugled destinacije, jer ovlasti lokalnog Stožera nisu mogle spriječiti planirane događaje.

Nastup svjetski poznatog DJ-a Paul Van Dyka u klubu Kalypso u okolnostima kada je Hrvatska prema broju oboljelih na 100 000 stanovnika u samom vrhu EU zemalja, smatramo nekorektnim prema građanima ovoga grada i samoj destinaciji.

Stožer civilne zaštite Grada Novalje nastavlja s radom i pripremama za provedbu mjera koje nas očekuju početkom školske godine i jeseni.