×

USPJEŠNO PROTEKLA KONFERENCIJA U POVODU OBILJEŽAVANJA 70. G. TURIZMA

četvrtak, 26. listopada 2023  |   Grad Novalja  |   19

Jučer su na otvorenju Konferencije „The future is now“ u društvu domaćina – gradonačelnika Ivana Daba i direktorice TZ Marine Šćiran Rizner događanju nazočile i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, eurozastupnica Sunčana Glavak te brojni visoki uzvanici.

Tom prigodom ministrica je istaknula da nije čudno što Novalja sa svojom prirodom i ponudom, bilježi svake godine sve veći broj dolazaka i noćenja.
„Veseli me što smo pokrenuli reformu turističkog sektora, ai vi ste ovo događanje odlučili obilježiti okrećući se održivom turizmu, jer shvaćate da se takvim turizmom upravlja te da on stoji na sva tri stupa održivosti – zadovoljstvu lokalne zajednice, razvoju lokalnog gospodarstva i ekologiji“ rekla je.

Gradonačelnik je istaknuo kako i sam, od 1973. godine svakodnevno živi s turizmom, u kojemu je i aktivno radio prvih dvadeset godina svoje karijere, a kasnije na njegovom razvoju kao političar.
Također je naglasio i kako su osnovni preduvjeti za daljnji razvoj turizma očuvanje prostora i prirode, infrastruktura i ulaganja, pri čemu je predstavio dugačak niz ulaganja koja se trenutno provode na području grada Novalje, od izgradnje novih lučkih kapaciteta, prometnica, komunalne infrastrukture, do ulaganja u izgradnju, dogradnju ili preuređenje objekata javne namjene, uz ulaganja gospodarstva u turističke kapacitete.


Uvodne govore održali su i Ernest Petry, ličko-senjski župan, Ante Glavak, direktor Sektora za informacijske sustave Hrvatske turističke zajednice i eurozastupnica Sunčana Glavak rekavši kako je Hrvatska primjer uspjeha u Europskoj uniji, a Novalja je primjer uspjeha hrvatskog turizma. Videovezom okupljenima se obratila i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.

U nastavku konferencije održane su panel rasprave na teme Turizam 2030 –Turizam za predstojeće desetljeće: održiv, otporan, digitalan, globalan i socijalan, te zelene i digitalne tranzicije u turizmu. Na panelu su sudjelovali brojni stručnjaci, pa su tako uz Davida Soptu, predsjednika Uprave Jadrolinije, bili i ravnatelj Uprave za regionalni razvoj MRRFEU-a Ivan Bota, ravnateljica Agencije za obalni i linijski pomorski promet Paula Vidović, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kućić, gradonačelnik Cresa Marin Gregorović, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva pri Ministarstvu turizma i sporta Robert Pende i brojni drugi.

Konferenciju „The future iz now“, zajednički su organizirali Grad Novalja i Turistička zajednica grada Novalje, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ličko-senjske županije i Hrvatske turističke zajednice.
Galerija slika:

Podijeli:  


Top