×

Priopćenje Stožera civilne zaštite Grada Novalje od 23. 06.

Utorak, 23. Lipanj 2020  |   Grad Novalja  |   669

Dana 23. lipnja 2020.g. održana je sjednica Stožera civilne zaštite Grada Novalje povodom novonastale situacije vezane uz ponovno povećanje broja zaraženih osoba koronavirusom.

Na području Grada Novalje nema evidentiranih osoba zaraženih koronavirusom. To se odnosi i na turiste koji borave na području Grada Novalje i na sezonske radnike koji su došli u Novalju.

Informacije koje su se zadnjih dana mogle čuti o zaraženim osobama na području Grada Novalje su neistinite. Skrećemo pozornost da je svako širenje dezinformacija vrlo opasno i kažnjivo. Stoga će Stožer CZ Grada Novalje ubuduće tražiti postupanje prema osobama koje izmišljaju i šire lažne informacije vezane uz koronavirus.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je postupak kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije virusa COVID-19 (poveznica https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Postupak_kod_pojave_bolesti_kod_gosta_19_06.pdf ).

Svi turistički objekti moraju imati odgovornu osobu koja će biti na raspolaganju turistima u slučaju pojave sumnje na zaraznu bolest COVID-19.

U slučaju pojave sumnje na zaraznu bolest COVID-19, turisti se zadržavaju u smještajnoj jedinici dok odgovorna osoba kontaktira nadležnog liječnika. Osobe sa sumnjom na zaraznu bolest COVID-19 ne smiju dolaziti u zdravstvene ustanove (Dom zdravlja ili Hitnu medicinsku službu).

Izdaje se preporuka svim većim turističkim subjektima (hoteli, kampovi, vlasnici apartmana sa više od 20 ležajeva) da unutar svojih kapaciteta osiguraju dio za smještaj osoba pozitivnih na zaraznu bolest COVID-19.

Prema podacima e-visitora u subotu 20. lipnja na području našeg Grada boravilo je 4134 gostiju u komercijalnom smještaju (cca. 50% u autokampu Straško), bez povremenih stanovnika (vikendaša), što je 41% u odnosu na isti dan prošle godine. Ove nam brojke daju za pravo nadati se kakvom takvom turističkom prometu u srpnju i kolovozu.

Stožer upućuje apel svim građanima, turističkim radnicima kao i svim turistima na području našega Grada da se ponašamo odgovorno u smislu provođenja mjera opreza jer moguće širenje virusa može najprije ugroziti zdravlje svakog od nas pojedinačno a onda i naše krhko turističko gospodarstvo koje dijeli sudbinu ostalih turističkih destinacija.


STOŽER CIVILNE ZAŠTITE GRADA NOVALJE
Gradonačelnik, Ante Dabo
▪ Kontakti Stožera civilne zaštite Grada Novalje:
e-mail
ured.gradonacelnika@novalja.hr
vidusin.marija@gmail.com

brojevi telefona
053/ 661 - 080, 053/ 663 - 402
053/ 663 - 401, 053/ 663 - 409

▪ Gradsko društvo Crvenog križa Pag www.gdckpag.hr/

▪ Epidemiolog 091/ 504 - 49 - 17
▪ Jedinstveni broj za hitne službe 112
▪ Pozivni centar za pitanja o koronavirusu 113
▪ Psihološka pomoć https://www.ppnovalja.net/
▪ Informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na web stranici www.koronavirus.hr
▪ Hrvatski zavod za javno zdravstvo, najnovije preporuke - https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Podijeli:  


Top