×

GRADONAČELNIK NA OBILJEŽAVANJU DANA HRVATSKOG NARODA U CRNOJ GORI

utorak, 16. siječnja 2024  |   Grad Novalja  |   233

Gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo proteklog je vikenda nazočio svečanom obilježavanju Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Program proslave Dana hrvatskog naroda započeo je svečanom svetom misom za Domovinu i hrvatski narod u Crnoj Gori, u katedrali sv. Tripuna u Kotoru, a potporu hrvatskoj zajednici svojim dolaskom dali su visoki uzvanici iz Crne Gore, Republike Hrvatske, kao i Bosne i Hercegovine.


Tom prigodom nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković. „Ove godine po drugi puta svečanom akademijom i koncertom obilježavamo Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori. Ovom svečanošću na veličanstven način uokvirujemo dan posvećen hrvatskom narodu u Crnoj Gori, njegovoj autohtonosti na ovim prostorima te njegovoj višestoljetnoj kulturi i tradiciji“ rekao je.

Nakon uvodnog obraćanja uručene su zahvalnice pojedincima, za sve ono što su do sada uradili za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori, kao i za zbližavanje RH i europske Crne Gore: ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonku Milasu i njegovom suradniku Milanu Bošnjaku; zamjeniku župana Osječko – baranjske županije Josipu Miletiću; gradonačelniku Grada Novalje Ivanu Dabu te generalnoj konzulici Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminki Lončarević.

13. siječanj izabran je za Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, u spomen na dan kada su moći Sv. Tripuna 809. godine prenesene iz Carigrada u Kotor.
Podijeli:  


Top