×

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA POVODOM DANA GRADA

četvrtak, 13. lipnja 2024  |   Grad Novalja  |   324

Jučer je u nazočnosti brojnih visokih dužnosnika održana svečana sjednica povodom Dana Grada Novalje. Među gostima su bili izaslanik Sabora Ivan Malenica, izaslanik predsjednika Vlade Josip Bilaver, župan Ernest Petry i njegova zamjenica, direktor Fonda za zaštitu okoliša Luka Balen, te gradonačelnici i načelnici brojnih gradova i općina. Poseban značaj imao je potpisani sporazum o prijateljstvu i suradnji između Grada Novalje i Grada Mikulova iz Češke, čime je osnažena veza između dva grada.

Matej Gušćić, predsjednik Gradskog vijeća Novalje, izrazio je zahvalnost laureatima za njihov doprinos te istaknuo stabilnu većinu koja je omogućila brzo djelovanje i realizaciju projekata važnih za grad. “Usvojili smo preko 100 prijedloga i odluka, što je omogućilo brzu realizaciju projekata. Naš grad je među najposjećenijim u Hrvatskoj,” rekao je Gušćić.

Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, grada prijatelja Novalje i predsjednik Udruge gradova, prenio je pozdrave svih gradonačelnika te čestitao Dan grada. “Dolazim ovdje od 1989. godine i čestitam na svemu do sad napravljenom. Osobno znam kao gradonačelnik kako je to teško, ne sumnjam u daljnji i kvalitetan razvoj,” istaknuo je Turk.

Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje, zahvalio je svima na dolasku i istaknuo bogatu kulturnu i tradicijsku baštinu Novalje. “Bogati smo kulturom i tradicijom, ponosan sam što sam član ove zajednice. Nove tehnologije pružaju nove mogućnosti za napredovanje i razvoj. Suočavamo se s izazovima poput klimatskih promjena, političke nestabilnosti i pandemija, i važno je da smo u ovome ujedinjeni. Želim da naš grad postane mjesto gdje će svi imati priliku ostvariti sebe i živjeti u napretku,” rekao je Dabo. Istaknuo je da je Novalja zabilježila 22% dolazaka u prvih pet mjeseci, što pokazuje trend rasta iz godine u godinu.

Župan Ernest Petry osvrnuo se na tri godine svog mandata i istaknuo rezultate. “Ove tri godine od kad sam župan, zasukali smo rukave i to se vidi po rezultatima. Hvala Vladi bez čije sinergije to ne bismo uspjeli. Sve što dolazi pred nama je novo vrijeme, a mi moramo ostaviti nasljeđe mladim generacijama. Sretan Dan grada i imendan svima,” rekao je Petry.

Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, u ime predsjednika Vlade pozdravio je okupljene i čestitao Dan grada. “Novalja je značajno turističko središte u Hrvatskoj. Vlada je prepoznala značaj Novalje, ovdje smo realizirali velike projekte. Sve će to pridonijeti daljnjem razvoju grada i cijelog područja,” rekao je Bilaver, istaknuvši važnost ravnomjernog razvoja i prometne povezanosti otoka.

Ivan Malenica, saborski zastupnik, istaknuo je važnost realiziranih projekata. “Puno se toga napravilo u protekloj godini. Bitni i važni projekti koje je trebalo potaknuti i naći način da se isfinanciraju. Novalja nije samo turizam, ona ima viziju za gospodarstvo i projekti će poboljšati kvalitetu života,” zaključio je Malenica.
Tijekom svečanosti uručena su priznanja najzaslužnijim pojedincima i institucijama.

Na kraju svečane sjednice, potpisan je sporazum o prijateljstvu i suradnji između Grada Novalje i Grada Mikulova iz Češke. Sporazum su potpisali gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo i gradonačelnica Mikulova Jitka Sobotková, čime je ozvaničena suradnja koja će dodatno unaprijediti kulturnu i gospodarsku razmjenu između dva grada.

Ranije istoga dana svečano je potpisan ugovor o izvođenju radova na prvoj dionici paralelnog cjevovoda Hrmotine-Stinica, za dionicu III.faza, dužine 4,7 kilometara između Vodovoda Hrvatsko Primorje-Južni ogranak d.o.o. Senj i tvrtke Inženjering Georad d.o.o. iz Makarske. Ova investicija dio je opsežnog projekta osiguranja sigurne i kvalitetne vodoopskrbe Primorja i otoka, čija je ukupna vrijednost 46 milijuna eura, a završetak je planiran do kraja 2025. godine.
Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo napretkom projekta:
„Ovo je najbitniji projekt vodoopskrbe za koji smo dobili preko 36 milijuna eura. Nadamo se da ćemo dobiti i dodatnih 10 milijuna kako bismo zatvorili ovu priču. Puno je bilo nepoznanica i problema, ali danas, potpisivanjem treće faze projekta, svi možemo biti zadovoljni. Presretan sam što se ovo događa uoči blagdana našeg nebeskog zaštitnika sv. Antona,“ rekao je.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 6.419.173,55 eura s PDV-om.
Galerija slika:

Podijeli:  


Top