×

U NOVALJI OTVORENA SORTIRNICA ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Četvrtak, 09. Lipanj 2022  |   Grad Novalja  |   2

Danas su gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo i predstavnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Anamarija Matak zajedno s direktorom gradske komunalne tvrtke Arburoža Ivicom Peranićem, otvorili postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i reciklabilnog otpada.

Ante Dabo, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Grada Novalje istaknuo je kako se postrojenje sastoji od zgrade unutar koje se odvijaju tehnološki procesi sortiranja, baliranja i skladištenja odvojeno sakupljenog otpada te zgrade za zaposlenike s pripadajućim sanitarnim čvorom i garderobom. Za potrebe skladištenja, unutar sortirnice bit će osigurana površina od oko 95m2 na kojoj će biti moguće skladištiti oko 600 bala spremnih za transport, a ukupna vrijednost projekta je 7.1204.515,79 kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi 6.760.817,55 kuna, rekao je.

Izgradnjom i opremanjem postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog komunalnog otpada pridonijelo se ukupnom boljitku života na području Grada Novalje, a posebno na lokaciji Uvala Zrće – Caska, rekao je gradonačelnik.

Istoga dana, održan je i radni sastanak s Anamarijom Matak, ravnateljicom Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom i Igorom Kreitmeyerom, ravnateljem Uprave za zaštitu prirode iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Razgovaralo se o važnim gradskim projektima koji se tiču ekologije i zaštite prirode: energetska obnova zgrade gradskog muzeja financirana iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja uskoro započinje; sanacija divljih odlagališta koja se trenutno odvija na dvije lokacije te lokvama kao fenomenu otoka Paga i vrlo bogatom ekosustavu. Istaknulo se da je obnovljena lokva na Škuncinim stanima, a u planu je i obnova lokve na Vidasovim stanima.
Galerija slika:

Podijeli:  


Top