×

Gradonačelnik Novalje 1993 - 2013

Ivan Dabo rođen je 11. travnja 1957. godine u Novalji. Oženjen je i ima troje djece. Predsjednik je Gradskog odbora HDZ-a Novalja i dopredsjednik je Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije. Odlikovan spomenicom domovinskog rata 1996.godine i Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića.

Osnovnu školu pohađa u Novalji a srednju ugostiteljsku u Opatiji. Nakon toga završava višu ugostiteljsku školu i stječe stručnu spremu V. stupnja (VKV kuhar-specijalist).

Od 1976. godine zaposlen je u Hotelsko-turističkom poduzeću »Turist Novalja«, gdje 1981. godine postaje šef kuhinje. U »Turistu« radi na rukovodećim mjestima do 1993. godine kada ga napušta. U tom razdoblju dobitnik je više stručnih priznanja i nagrada osvojenih na raznim natjecanjima.

Ulazak u politiku

Dolaskom višestranačja u Hrvatsku aktivno se uključuje u politiku. Jedan je od inicijatora osnivanja Hrvatske demokratske zajednice na otoku Pagu te je izabran za prvog predsjednika temeljnog ogranka HDZ-a Novalja i dopredsjednik Općinskog odbora HDZ-a Pag (u to vrijeme Novalja je bila u sastavu tadašnje Općine Pag). Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine, obnaša dužnost predsjednika Društveno-političkog vijeća Skupštine općine Pag. Godine 1991. postaje član kriznog štaba općine Pag.

Općina Novalja

Početkom 1993. godine Hrvatska dobiva novi teritorijalni ustroj jedinica lokalne samouprave. Ivan Dabo, sa svojim tadašnjim najbližim suradnicima, uspijeva se izboriti da Novalja dobije svoju općinu.

Na prvim lokalnim izborima u Novalji pobjeđuje Hrvatska demokratska zajednica na čelu s Dabom te se 16. travnja 1993. konstituira općina Novalja. Ivan Dabo izabran je za načelnika općine, te tada značajnije započinje njegov politički uspon.

Nakon samo četiri godine na čelu općine, Ivan Dabo uspijeva pokrenuti opći razvoj čitavog područja, od gospodarskog i kulturnog do društvenog i političkog. Zahvaljujući jasnim i sigurnim gospodarskim, demografskim i razvojnim perspektivama, razvoj općine Novalje događa se krupnim koracima. Dobivanje svoje općine Novalja i njeni građani u potpunosti koriste tako da već 1997. godine ovo područje zaslužuje i dobiva status Grada. Iz toga razdoblja datira i vjerojatno najvažnija politička odluka Ivana Daba a to je ostanak Grada Novalje u Ličko-senjskoj županiji. Novalja postaje, uz svjetski poznata Plitvička jezera, turističko središte županije te iz toga crpi sve administrativne resurse potrebne za razvoj jednog područja.

Na lokalnim izborima 1997. godine ponovno vodi HDZ do pobjede te postaje gradonačelnik Grada Novalje. Isti uspjeh ostvaruje i na lokalnim izborima 2001. i 2005. godine.

Zaljubljenik u sport

Kao pobornik i veliki zaljubljenik u sport, utemeljio je više sportskih klubova i dao značajan doprinos razvoju sporta i sportske infrastrukture u Novalji.
Najveći projekt predstavlja mu osnivanje nogometnog kluba Novalja 1994. godine. Za potrebe kluba gradi i prelijepi stadion. Klub se od 1994. godine natječe u Četvrtoj hrvatskoj ligi. Od sezone 1999/2000 Novalja je za samo dvije godine došla od Četvrte u Drugu hrvatsku nogometnu ligu. Bio je to prvi (i do sada jedini) otočni klub u drugoj ligi. U svojoj premijernoj sezoni u Drugoj ligi NK Novalja osvaja 3. mjesto na tablici. Svoj vrhunac klub ostvaruje u sezoni 2004/05 kada osvaja prvenstvo i postaje prvak Druge lige Jug, te ulazi u kvalifikacije za Prvu ligu (gubi utakmice protiv Cibalije i Međimurja). Slijedeće sezone klub osvaja 4. mjesto u Drugoj ligi, međutim zbog nedostataka uvjeta Hrvatski nogometni savez oduzima klubu licencu te Novalja seli u treću ligu. Do danas je samo nekolicina klubova u Hrvatskoj kažnjena ovom mjerom a da nisu prije toga već rezultatski izgubili svoj status.
Danas se NK Novalja natječe u Trećoj ligi zapad.

Za svoj rad u sportu Ivan Dabo dobitnik je nagrade za životno djelo Športskog saveza Ličko-senjske županije za razvoj i poticanje sporta.

Pjesnik

Ivan Dabo veliki je ljubitelj kulture te pučke i arheološke ostavštine. Pokretač je i osnivač niza kulturnih događanja i manifestacija u Novalji od kojih su najpoznatiji Novaljski Trijatar, Novaljsko glazbeno ljeto i Festival pisme nakanat.

Ljubav prema pjesmi Ivan Dabo iskazuje u svojoj ranoj mladosti. Svoje prve stihove počinje pisati u srednjoj školi, te je jedan od inicijatora i pokretača »Iskre«, kulturnog lista za mlade, koji izlazi tijekom 1978. godine. Do danas je objavio četiri zbirke pjesama u prozi. Krug punog mjeseca, Odlazimo u sjene i Na vezu vjetrova zbirke su prožete pjesmama o svome otoku, domu, obitelji i običaju a Slavom slovom ljetopisa je zbirka domoljubnih pjesama.

Gradonačelnik po peti puta

U proljeće 2009. godine održavaju se lokalni izbori po novom izbornom sustavu gdje se čelnici jedinica lokalnih samouprava biraju direktno. Ivan Dabo premoćno pobjeđuje u prvom krugu izbora sa 63% osvojenih glasova birača te osvaja peti mandat na čelu Novalje.

Novalja je danas poznata Hrvatska i svjetska turistička destinacija. Moderni mali grad po mjeri svojih stanovnika. Najjače je gospodarsko središte otoka Paga sa vrlo jasnom vizijom budućnosti.

Top