×

Prezentirani rezultati istraživanja Male od Caske

Četvrtak, 16 Svibanj 2013  |   Marijan Šuljić  |   60

Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja, u Uredu gradonačelnika predstavljeni su rezultati istraživanja kostura i nakita pronađenih na Caskoj u lipnju 2010. g.


Kratki uvodni osvrt na vrijednost ovog pronalaska dao je prof. Radomir Jurić sa Sveučilišta u Zadru.

Potporom Ministarstva kulture i Grada Novalje 2009.g. počela su sustavna istraživanja crkve i utvrde na položaju Sv. Juraj iznad Caske.

U lipnju 2010.g. kod istraživanja grobnih ostataka u grobu br. 7 pronađen je kostur curice sa nakitom nazvan ''Mala od Caske''. Pronađene su brončane naušnice s jednom jagodom koje su bile omiljeni nakit Hrvatica od druge polovice 9. do 11.stoljeća, jedan srebrni prsten te pozlaćena brončana ogrlica kakva do danas nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu.


Po pronalasku, kostur djevojčice proslijeđen je u Antropološki centar Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu gdje je analiziran pod stručnim vodstvom prof. dr. Marija Šlausa. Analizom je utvrđeno da se radi o curici staroj između 8 i 9 godina visine 122 cm koja je, pretpostavlja prof. Šlaus, rano preminula od teške bolesti uzrokovane najvjerojatnije malom ranom koja je (u nedostatku antibiotika) uzrokovala meningitis. Naime, između ruba nosa i usta vidljiv je mali ožiljak koji upućuje na takav scenarij.

Bez obzira je li ovaj scenarij točan ili ne sa sigurnošću se može potvrditi da je ''Mala od Caske'' bolovala od teške bolesti.

Sa željom da se točnije datira vrijeme kada je živjela ''Mala od Caske'', kostur je poslan na radiokarbonsku analizu u Kiel u Njemačku. Sa 95,4 % točnosti može se reći da je djevojčica živjela između 886. i 975. godine.


Damir Doračić, dipl. arheolog i voditelj Konzervatorsko - restauratorskog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu opisao je proces konzerviranja i restauriranja nakita pronađenog na kosturu. Ogrlica i naušnice izrađene su od pozlaćene slitine srebra i bakra. Na 6 mjesta otkriveni su tragovi pređe kojim je ogrlica vjerojatno bila fiksirana na odjeću. U žici jednog privjeska pronađena su vlakna lana.

Gradonačelnik Novalje na kraju se zahvalio svima koji su radili na ovom projektu te izrazio nadu da će ubrzo cjelokupni nakit pronađen u grobu ''Male od Caske'' ući u trajni postav Gradskog muzeja Novalja.
Galerija slika:

Podijeli:  


Top